Andre Ooijer en Ajax, het is zo gek nog niet

Net Ajax gezien. De 1-1 is een resultaat waar vooraf voor getekend werd, maar er had meer in gezeten. Na een uur kwam Kiev met 10 man te staan. Desalniettemin komt Kiev op 1-1. Bij het doelpunt sprongen de tranen me in de ogen en niet van blijdschap. Doeltrap, lange bal, doorgekopt, schot in de hoek, raak.

Op dit moment kraakt Ronald Koeman Ajax af. Hoe gênant kan het zijn. Uitgekotst bij Benfica, PSV, Valencia, en AZ. Maar wat nog gênanter is: hij heeft gelijk. De meer ervaren spelers lieten het liggen bij de gelijkmaker. Oleguer gaat half het kopduel in. Vertonghen droomt en staat voor in plaats van achter zijn man. Emanuelson telt grassprietjes en vergeet te knijpen waardoor hij te laat komt in de achtervolging. De afronding is een koud kunstje.

Ajax gooit er nog wat invallers in en probeert het met Sulejmani en Eriksen. En bij die laatste valt me ineens wat op. Qua uitstraling is het een Rommedahl. Rommedahl heeft altijd hetzelfde gezicht. Of hij nou de belangrijke 1-0 scoort, een doodschop krijgt, of door de trainer uitgefoeterd wordt; nooit zie je enige emotie. Eriksen idem dito. Maar hij is niet de enige. Voor Emanuelson geldt dit. Voor Vertonghen. Stekelenburg. Enoh. Van der Wiel. Nooit zie je ze praten in het veld, aanwijzingen geven, elkaar oppeppen. Als Emanuelson gewisseld wordt zie ik hem nooit teleurgesteld zijn. Het lijkt eerder of hij denkt: lekker, dat warme bad voor mij alleen.

Dood erger ik me eraan. Op mijn eigen beperkte niveau streefde ik er altijd naar om een soort Edgar Davids te zijn. Verbetenheid, agressie, het team op sleeptouw nemen. Af en toe een tik uitdelen. In deze tijd zou dat een type Mark van Bommel zijn, maar dan eentje die wel kan incasseren.

Ik zou het mooi vinden, maar bedoel echt niet dat er continu tweebenige slidings uitgegooid zouden moeten worden. Ik vraag me alleen af wat er in die spelers omgaat. Het lijkt of ze lekker hun eigen wedstrijdje willen spelen en het wel best vinden. Teamprestatie? Als je zelf 90 minuten lang balletjes breed legt is het goed, toch? Wat is er gebeurd met de persoonlijkheden? Het verlengstuk van de trainer in het veld. De Zeeuw zou het moeten zijn maar kan het niet. Vertonghen is geen leider. Suarez is een leiderstype maar het is maar de vraag hoelang hij blijft. Zou Martin Jol niet af en toe de neiging hebben om een XXL versie van dat shirt aan te trekken?

Er wordt overal gelachen om het aantrekken van de 36-jarige Andre Ooijer. Ik denk dat het een goede zet is. Breng Oleguer naar Schiphol en zet hem op een vliegtuig naar Barcelona. Laat Alderweireld rustig een jaartje rijpen. En geef Ooijer die aanvoerdersband. Wedden dat hij het nodige gif in het team brengt? Dat hij het nog kan liet hij zien in de kwartfinale tegen Brazilie, een hoger niveau is er niet. Het gaat er bij mij niet in dat je dan niet nog een jaartje in de Eredivisie kunt meedraaien. Laat hem Emanuelson en Eriksen dagelijks op hun flikker geven en Sulejmani af en toe over het hek schoppen. Ooijer is tot op het bot getergd dat PSV hem zo makkelijk liet gaan. Fysiek is hij misschien niet meer de fitste maar ik weet zeker dat zijn persoonlijkheid een prima aanvulling zal zijn op het huidige Ajax. Doelpunten als de 1-1 van vanavond zullen in ieder geval niet meer vallen.

Andre Ooijer Ajax
Andre Ooijer in actie voor Ajax tegen Roda JC

Eén gedachte over “Andre Ooijer en Ajax, het is zo gek nog niet”

Reacties zijn gesloten.