Bondscoach Louis van Gaal. Het kan niet goed gaan.

Ik was op een verjaardag toen ik het hoorde. Eerst dacht ik aan een grap. Van Gaal bondscoach, haha. Leuk, maar wie wordt het echt? Hiddink? Gullit? Ronald Koeman, Frank de Boer? Maar toen zag ik het met eigen ogen. ‘Louis van Gaal bondscoach Oranje’. Gevolgd door citaten van de hoofdrolspeler zoals ‘dit is de uitdaging waar ik op heb gewacht’. Een beste uitdaging, dat kan je wel zeggen.

Mijn gedachten gingen terug in de tijd. Allereerst naar 2001, het jaar waarin we kwalificatie voor het WK 2002 in Japan en Zuid Korea verspeelden. Dit was sinds 1986 niet meer voorgekomen. De verantwoordelijke destijds: Louis van Gaal. De man die op de persconferentie waar zijn afscheid werd aangekondigd, doodleuk stelde dat de spelers hadden gefaald en niet hij. De spelers die een selectie vormden waar de kwaliteit vanaf droop, met namen als van der Sar, de broertjes de Boer, Davids, Seedorf, van der Vaart, van Nistelrooy, Overmars, en Patrick Kluivert.

Natuurlijk gingen mijn gedachten ook verder terug in de tijd. De periode 1991-1997 waarin hij als td en jonge coach van Ajax een topclub maakte. Met zelf opgeleide spelers werden er landstitels gewonnen en werd de UEFA Cup en op legendarische wijze de Europa Cup 1 gewonnen. Een prachtige tijd, en alle lof voor van Gaal.

Deze successen heeft hij helaas nergens meer kunnen evenaren. Bij FC Barcelona is hij tot twee keer toe ontslagen. Hetzelfde gebeurde bij Bayern Munchen. Bij AZ zat hij op de wip na tegenvallende resultaten, bleef hij op aandringen van de spelersgroep, en werd hij pardoes kampioen. Om het jaar erop te vertrekken naar Bayern Munchen, zijn lijfspreuk ‘ik dien altijd mijn contract uit’ ten spijt.

Louis van Gaal heeft successen behaald in de rol van schoolmeester voor een jonge, leergierige groep die het een eer vond om met hem te werken. Dit is gebleken bij Ajax in het begin van de jaren 90 en bij AZ in 2007 (tweede plaats) en 2009 (landskampioen). Dezelfde Louis van Gaal is echter met pek en veren steden uitgedragen toen hij deze rol ook vertolkte voor een volwassen groep. Dit is gebleken bij FC Barcelona (2000 en 2003), Bayern Munchen (2011) en het Nederlands Elftal (2001). Hij wordt op 8 augustus 61 jaar, een leeftijd waarop een mens niet meer veel verandert. Het ligt dus voor de hand om aan te nemen dat hij wederom snel in zijn vertrouwde rol van schoolmeester zit.

Laten we nou net te maken hebben met een spelersgroep van het Nederlands elftal die ervaren is (de kern is 27-30 jaar), al het nodige meegemaakt heeft (WK’s, EK’s, successen op clubniveau, diverse toptrainers), en behoefte heeft aan een manager die de ego’s in toom houdt en de poppetjes op de goede plek zet. Niet aan een gymleraar die tegen ze schreeuwt en met ‘meneer’ aangesproken wenst te worden. Ik kan me niet voorstellen dat Wesley Sneijder, Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar zijn gekend in de beslissing van Bert van Oostveen om van Gaal aan te stellen. Los van de vraag of er aan hun mening enige waarde gehecht moet worden na het schandalige EK, zijn dit toch de spelers die nog een aantal jaren de kar moeten trekken en kan ik me niet voorstellen dat ze staan te springen na dit besluit.

Bovendien zijn de schamele successen van deze schoolmeester, behaald in een situatie waarin hij de (jonge) spelers dagelijks kon kneden en vormen. Niet een situatie waar je als bondscoach in verkeert. Dan heb je een dag de tijd om te trainen, een dag om je op de wedstrijd voor te bereiden, en gaat iedereen na de wedstrijd weer zijn weg.

Het moge duidelijk zijn dat ik op voetbaltechnisch gebied geen fan ben van zijn aanstelling. En op het gebied van persoonlijkheid al helemaal niet. Louis van Gaal is een boegbeeld om je voor te schamen. Hans Kraay jr. slaapt nu al slecht als hij denkt aan de interviews die komen gaan bij SBS6. Waarin hij als een kwajongen in de hoek gezet wordt door een rood aangelopen, gefrustreerde coach na weer een slechte wedstrijd. Heel Nederland zal met plaatsvervangende schaamte kijken naar een persconferentie waarin hij kritische vragen krijgt na een verloren duel. Beelden die de hele wereld over zullen gaan zodat de andere landen ons nog harder kunnen uitlachen dan nu al het geval is.

En laten we niet vergeten wat er nog geen jaar geleden gebeurde bij Ajax. Waar onze nieuwe bondscoach heeft getracht om samen met Steven ten Have en ‘scholletje‘ Danny Blind het kamp-Cruijff een mes in de rug te steken. Gelukkig slaagde deze poging niet maar alleen het idee was is voor mij al reden genoeg om deze man nooit meer serieus te nemen.

Ik zie de komende tijd onder Louis van Gaal somber in. Slecht voetbal, tenenkrommende media optredens en een verder afzakkend Nederlands Elftal. Het enige sprankje hoop is dat de bom ergens in 2012 al barst, een aantal spelers tegen hem ingaat en hij, net als bij AZ in 2008, de handdoek in de ring gooit. En er dan geen spelers als Stijn Schaars zijn die hem overhalen om te blijven. Dan zie ik het nog goed komen. Maar op dit moment vrees ik zelfs voor kwalificatie van het WK 2014 in Brazilie.

Lees ook:
1. Lachen met Louis
2. Moge de arrogantste winnen

4 gedachten over “Bondscoach Louis van Gaal. Het kan niet goed gaan.”

  1. Perfect verwoord. Van Gaal is een clubtrainer voor jongens onder de 18. Veel gebrul, weinig inhoud.

Reacties zijn gesloten.