Het Parkeergarage Pact

Die woensdagavond 3 maart moet het ongeveer zo gegaan zijn. Een donkere parkeergarage in Amsterdam. Schimmige personen parkeren hun Hummers, Bentleys en Range Rovers en komen samen in het donkerste hoekje. De jongelingen verzamelen zich rondom een soort vaderfiguur met zilvergrijs haar. Hij vouwt iets uit en legt het op de motorkap van de kleinste van het stel, die ook de grootste auto heeft. Zwijgend lopen ze langs het document, zetten een krabbel, vouwen de kraag van hun jas omhoog en verdwijnen weer. Allemaal een andere kant op. Nu, bijna 2 maanden later snap ik wat daar gebeurd is.

Want vindt u het ook niet wat toevallig? Zaterdag 24 april: Rafael van der Vaart geblesseerd in het duel met Real Zaragoza. Na een kwartier aan de kant met een spierblessure. Hij komt dit seizoen niet meer in actie voor Real Madrid. Op dezelfde dag: Wesley Sneijder loopt een blessure op die ‘nog nader onderzocht moet worden’. Waarschijnlijk mist hij het cruciale Champions League duel met Barcelona, vier dagen later. Robin van Persie: begint fit te geraken na maandenlang blessureleed. John Heitinga: blessure. Komt niet meer in actie voor Everton dit jaar maar is op tijd fit voor de eindronde.

Wat hoorden we de afgelopen jaren telkens, tijdens en na een WK of EK-eindronde? Thierry Henry ‘had het niet’ want hij had al 55 wedstrijden in de benen en was hard toe aan vakantie. Frank Lampard ‘kon niet brengen’ wat hij bij Chelsea wekelijks kan, 65 wedstrijden per jaar. En wat te denken van onze eigen sterren, die collectief verbleekten in het cruciale duel met Rusland twee jaar geleden. ‘Oververmoeid’, luidt de conclusie helaas maar al te vaak. De competitie, het bekertoernooi en de Europese competities hadden hun tol geeist.

Tuurlijk. Nu zie ik het! Wat een geweldig plan is dit en wat kan Bert van Marwijk nu al niet meer kapot bij mij. Wat een majestueus plan en wat een uitvoering met welhaast chirurgische precisie. Zoals de slimme voetballers tegenwoordig een bewuste gele kaart krijgen om een schorsing te ‘pakken’, simuleren onze leeuwen blessures op het juiste moment. En half juni staan ze er hoor. Fit, afgetraind en tot op het bot gemotiveerd om te stralen op het WK. Klaar om Messi, Ronaldo en Rooney te laten zien dat ze steeds net een stapje sneller zijn. En om uiteindelijk die beker mee naar Nederland te nemen.

Bert’s Masterplan zal alom geprezen worden. Want een masterplan, dat is het. Want denkt iedereen nou echt dat Huntelaar ‘geen eerlijke kans krijgt’ in Milaan? Dat Van Nistelrooij echt een halfjaar geblesseerd was? Echt niet. In juli sta ik in die parkeergarage, en parkeer mijn auto daar. Om vervolgens als een gek die grachten op te zoeken. Om de wereldbeker te zien en de overwinning te vieren met mijn helden. En vooral met mijn enige echte held: Bert.