Johan Cruijff moet eens ophouden

Een jaar of 10, 15 geleden werd hij mijn held. Ik herinner me een groot interview in een dubbeldikke VI, waarin Johan Cruijff samen met Wim Jansen zijn visie op het voetbal gaf. Ademloos heb ik het gelezen, een keer of 5. Het was allemaal zo simpel. Buitenspelers, driehoekjes, en de juiste balsnelheid waren een van de vele ingrediënten voor succes. Dezelfde simpelheid vond ik terug in boeken van en over Johan. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”, van Pieter Winsemius, en ook “Je moet schieten om te kunnen scoren”, las ik in een keer uit. Ik wist het zeker: Cruijff is een voetbalgrootheid die terecht alles beter weet.

De laatste weken gaat het niet zo lekker bij Ajax. Na het stroeve gelijkspel bij Excelsior volgde de kansloze nederlaag bij Auxerre, en als slagroom op de beschimmelde taart volgde de nederlaag thuis (!) tegen ADO Den Haag. Drie slechte resultaten op rij. En dan is het paniek bij een topclub. Supporters roeren zich, de media ruiken bloed en uit alles blijkt dat het elftal niet draait.

Kan een keer gebeuren in een seizoen. Dit weekend wint Ajax gewoon thuis van PSV en is er niks meer aan de hand. Echter, de kritiek wordt met factor 10 versterkt doordat Cruijff zich er tegenaan bemoeit. De tactiek (en daarmee dus de trainer) deugt niet, het aankoopbeleid idem en er zitten geen clubmensen bij Ajax. Wederom is het zo simpel.

Maar is het echt zo simpel? Drie in plaats van twee pure aanvallers op het whiteboard, in de winterstop Wesley Verhoek kopen, en Peter Boeve in de ledenraad? Het antwoord is: nee. Zo simpel is het niet. Het is namelijk nog simpeler. Er is niks aan de hand. Ajax zit een vormcrisis, ja. Maar daar komen ze heus wel uit. Martin Jol is een goede trainer die spelers beter maakt en Ajax gaat nog genoeg punten pakken om het PSV en Twente lastig te maken. Kijk naar vorig jaar (42 punten uit de laatste 14 wedstrijden). Bovendien valt het te bezien hoe PSV omgaat met de verkoop van Affelay en Twente met zijn eigen vormcrisis, inclusief de verwachte verkoop van Theo Janssen.

Het Ajax-bestuur verricht goed werk, voor zover wij dat überhaupt kunnen beoordelen. Onlangs werd bekendgemaakt dat er flink gesaneerd is en er volgend jaar zelfs aan winst maken gedacht mag worden. In plaats van een emmer stront verdienen die mensen wat respect, na de financiële puinhoop die van Basten – toch een protégé van Cruijff en echte clubman – er van gemaakt heeft.

In tijden dat het slecht gaat merk je wat je aan je vrienden hebt. Cruijff zegt dat hij het beste met Ajax voorheeft maar ik waag dat te betwijfelen. Hij heeft ook het beste met het Nederlands Elftal voor. Maar diverse pogingen van beiden om hem te binden liepen op niks uit. Kritiek hebben is prima, mensen beschadigen is gerechtvaardigd als het uiteindelijk bijdraagt aan succes, maar uit je ivoren toren zaken roepen die gewoon niet kloppen, is niet correct.

Ik heb het idee dat Johan weer eens in de spotlight wil staan en dat over de rug van Ajax doet. Want gaan zijn adviezen er nou echt voor zorgen dat Ajax nooit meer drie wedstrijden achter elkaar punten verliest? Hij zegt zelf: ik verlies liever dan dat ik met slecht voetbal win. Moet een club die elk jaar geacht wordt kampioen te worden, het lot in de handen van iemand met een dergelijke visie leggen? Ik word de makkelijke kritiek zat en ga steeds meer denken dat Cruijff niet meer van deze tijd is. Recente uitspraken sterken mij in die gedachte. Taco van der Velde van VI zette Cruyff op zijn nummer na het WK. En hoezo deugt de jeugdopleiding van Ajax niet? Na een zeer succesvolle lichting met Sneijder, van der Vaart en Nigel de Jong, bestaat de basiself van dit seizoen o.a. uit jongens als Stekelenburg, van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, Emanuelson en Siem de Jong. Jeugdspelers en internationals. Waar hebben we het over? Johan Cruijff moet eens ophouden.

5 gedachten over “Johan Cruijff moet eens ophouden”

 1. Ik, als enorme voetbalkenner en -fanaat kan me daar alleen maar geheel bij aansluiten. Wat een wijsheid!

 2. Wanneer je constateert dat ajax al zes geen kampioen is geworden terwijl ze de hoogste begroting hebben dan lijkt er iets niet te kloppen. Is het de scouting, is het de coach, is het het bestuur of de druk van buitenaf? Wrs een combinatie van bovengenoemde facturen

 3. Oei oei wat een frustratie. Mokkend pakte hij zijn Ajax pyjama, trapte hij zijn Ajax slippers uit en kroop hij onder zijn Ajax deken in de hoop nu dan toch eindelijk weer eens te mogen dromen over de glorie tijden van Ajax.
  ONTWAAK, zei een stem, ONTWAAK gij onwetende onnozelaar! Voor de slaperige ogen van een klein Tommetje ontstaat de volgende discussie:

  El Salvador: Abres los Ojos!

  Tommetje de Haas: El Salvador???? Maar ik dacht dat u weer in uw ivoren toren zat?

  El Salvador: Het volk heb me nodig!

  Tommetje de Haas: Maar wat doet u hier in godsnaam?

  El Salvador: In wiens naam?

  Tommetje de Haas: Oh pardon, in uw naam natuurlijk El Salvador. Maar eh wat doet u hier in mijn droom?

  El Salvador: Wij komen uit het oosten en brengen u… eh oh nee al weer te vroeg sorry ik wacht nog op die andere twee scheinheiligen. Wat was de vraag ook alweer?

  Tommetje de Haas: Wat u hier doet in mijn droom? Het zou vannacht over de glorietijd van Ajax gaan en nu staat u hier aan mijn bed. Niet dat ik klaag of zo.

  El Salvador: Oh ik bedoel maar. Wat ik kom doen wil je weten? Tsja….Tsja….. ik kom over Ajax praten

  Tommetje de Haas: Zal een kort gesprek zijn denk ik dan. Grapje El Salvador Grapje moet kunnen toch?

  El Salvador: Wanneer was u voor het laatst gelukkig?

  Tommetje de Haas: U bedoeld bij scheidsrecherlijke dwalingen of in het algemeen?

  El Salvador: Ieder voordeel heb zijn nadeel

  Tommetje de Haas: Juist

  El Salvador: Tom het gaat niet goed met Ajax. De club is kapot, geen echte club mensen meer, alleen maar business, business en nog eens business.
  Toch draait het financieel en sportief gezien ook niet al te lekker. Er moet wat veranderen.

  Tommetje de Haas: Daar gaan we weer El Salvador. Hou nou toch eens op! Ajax red zich heel goed zonder u en dat al heel lang.

  El Salvador: Dat mag jij vinden Tom maar dat weerhoud me er niet van om mijn gedachten in woorden om te zetten en mijn woorden in da(a)dwerkelijk lange en volledig onbegrijpelijke one liners in de media te spuien.

  Tommetje de Haas: Nou ik had liever dat u eens een hobby ging zoeken. Dammen of schipper worden of zo?

  El Salvador: Schipper? Maar ik sta liever aan wal?

  Tommetje de Haas: U haalt me de woorden uit de mond.

  El Salvador: Nou nou nou Tom ik probeer hier een serieuze zaak aan te kaarten maar ik wordt meteen buiten spel gezet.

  Tommetje de Haas: Vind ik ook een hele geschikte plek voor u moet ik zeggen, buiten spel.

  El Salvador: Ik wil met je over Ajax praten Tom het gaat niet goed. Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in weze bepaalt de bal de snelheid van het spel.

  Tommetje de Haas: ??????????????

  El Salvador: Ik zal het wat duidelijker omschrijven wacht even. Ik heb wel eens gezegd als je met 4-0 voor staat en er zijn nog tien minuten te spelen, kun je beter twee ballen op de lat schieten,
  zodat de mensen “oei” en “ai” roepen, want als je 5-0 maakt, is dat alleen maar voor de stand.”

  Tommetje de Haas: Ja maar wat wilt u hier nou eigenlijk mee zeggen? Gaat het over de coach? Gaat het over het bestuur? Waar gaat dit over???

  El Salvador: Nou ik wil alleen maar zeggen dat als wij de bal hebben zij niet kunnen scoren! Begrijp je? Zij niet kunnen scoren!! Hey zij niet?? Vat je ‘m??

  Tommetje de Haas: Ik geloof dat het begint te dagen ja maar ik snap nog niet helemaal waarom u dit allemaal tegen mij vertelt.

  El Salvador: Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteen valt

  Tommetje de Haas: Weer over het bestuur dus. Hou nou toch eens op. Denkt u nou echt dat u Ajax hiermee helpt?

  El Salvador: Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen.

  Tommetje de Haas: Jeezus hou toch eens op.

  El Salvador: God houd toch eens op voor jou he nog steeds dus. Mensen die niet van niveau zijn, kunnen mijn integriteit niet aantasten.
  Kijk In voetbal is het simpel je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.

  Tommetje de Haas: Hou die gedachte vast zou ik zeggen…..

  En zo ging hij heen de grote El Salvador.
  Badend in het zweet schiet Tom wakker. Naar houvast zoekend kijkt hij verschrikt om zich heen.
  Waar is zijn Ajax? Wat is er over van zijn Ajax? Waar moet het heen? De frustratie heeft plaats gemaakt voor angst.
  Eerst een klein beetje maar het wordt langzaam meer. Er is iets mis met het huidige Ajax maar wat?
  Er zijn zoveel vragen…..Gelukkig Twente heeft verloren… Er is een God!!

  El Salvador: U riep?

Reacties zijn gesloten.