Moge de arrogantste winnen

Benieuwd wie er morgenavond na de finale arroganter die camera inkijkt. Of wie denigrerender opmerkingen maakt tegen journalisten. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd maar dit geldt zeker ook voor de oefenmeesters. Inter Milan tegen Bayern Munchen, Jose Mourinho tegen Louis van Gaal, ofwel leerling tegen meester. Immers, van Gaal leerde Mourinho het vak tijdens hun periode bij Barcelona.

Karikaturen zijn het. Mourinho heeft nog steeds een cultstatus bij de Engelse boulevardpers. Geen dag gaat er voorbij zonder dat The Sun een stuk publiceert over The Special One, of in ieder geval aan hem refereert. Vooral Carlo Ancelotti, de huidige trainer van Chelsea, heeft het zwaar. Als succesvolle trainer die zijn vak serieus neemt en het hoogst nodige communiceert met de pers, wordt hij gehaat door de rioolbladen. Zij hebben liever Mourinho. Want die staat dagelijks garant voor een arrogante uitspraak met dito foto. De fans houden van Mourinho. Wekelijks gonst het gerucht over zijn terugkeer naar de Premier League. Met Inter staat hij morgen echter in de CL-finale.

Ook Louis van Gaal staat daar dus morgen. Een streling voor zijn ego en een erkenning voor zijn werkwijze. Na de landstitel en de beker kan hij de treble winnen. Van tevoren had niemand dit voorspeld, maar hij staat er. Het hoogst haalbare, een prestatie van formaat.

jose mourinho louis van gaal
Jose Mourinho en Louis van Gaal ‘head to head’ in de CL finale 2010

De finale, dus. Een die ongetwijfeld zal eindigen in 0-0. Een Duitse ploeg tegen een Italiaanse, dan weet je het wel. Oke, het basiselftal van Bayern telt nauwelijks 4 Duitsers en Inter doet het met precies 0 Italianen; het blijven Duitse en Italiaanse teams. Ik verwacht ook niet dat de verlenging een doelpunt oplevert. Eindeloos penaltyschieten zal dus de winnaar aanwijzen. Zo’n belangrijke wedstrijd, zo’n mooi affiche en zulke goede spelers – en vooral trainers – verdienen dat niet. Eeuwig zonde. Dus daarom moet het anders.

Als de klok minuut 90 aangeeft fluit de scheidsrechter af. Blessuretijd bijtellen is niet nodig want op 23 minuten extra tijd in verband met tijdrekken van beide kanten zit niemand te wachten. De spelers kunnen gaan, hun aandeel zit erop. De camera’s zoomen in op de mensen om wie het echt gaat. CL-medewerkers rennen het veld op en dragen een podium. Er passen 2 stoelen op, links zit Jose en rechts Louis. Journalisten verzamelen zich rondom het podium. Doodse stilte in het stadion.

Dan vraag 1. ‘Louis, was het handig om te beginnen met Arjen Robben, gezien het feit dat hij niet 100% fit was?’. Stilte. Louis loopt rood aan en ontploft. In staccato slachtoffert hij de journalist: ‘IK snap niet dat JIJ deze vraag stelt. Ik heb jou nog NOOIT op een fatsoenlijke uitspraak kunnen betrappen. Ik vind dit een schande, ja een SCHANDE vind ik het’. De journalist druipt af. 1-0 voor Bayern, Bengaals vuurwerk knalt op de tribune.

Dan is het de beurt aan Jose. ‘Jose, waarom begon je in een 6-3-1 formatie vandaag, waar was de intentie om te winnen?’. Jose haalt een hand door het zorgvuldig onderhouden kapsel en kijkt dwars door de journalist heen. ‘We hebben vaak gespeeld met passie, maar soms moet je spelen met verstand. Dat hebben we vandaag gedaan. Maar verstand, dat is niet iets waar jij om bekend staat dus dat zal je niet begrijpen’. Het scorebord aan de korte zijde van het stadion licht op: 1-1. Gejuich en een strijkerbom uit het Inter-vak. De beurt is weer aan van Gaal. En dan Mourinho. Om beurten gooien ze er een arrogante uitspraak uit. Het aanwezige publiek geniet en de mensen thuis ook want de kijkcijfers zijn hoger dan ooit.

Geen flauw idee wie de strijd wint. Maakt me ook niet uit. Zoals zo vaak bij deze trainers is het perspraatje interessanter dan de wedstrijd. Na verlies kun je erop wachten dat de heren ontploffen. Nog mooier is het als ze winnen. De beelden van een brallende van Gaal zijn de wereld overgegaan. Even daarvoor gebeurde hetzelfde met beelden van Mourinho, die het nodig vond om de Barcelona fans te provoceren in het hol van de leeuw. Het maakt ze niks uit. Het gaat om hen. Laat dat morgen ook maar zo zijn. Robben, Ribery, Eto’o, Sneijder; voor hen kijk ik niet. Nee ik wil Mourinho de 4e man zien provoceren. Ik wil van Gaal zijn befaamde karatetrap zien uitvoeren. Ik wil die zelfingenomen koppen zien. Moge de arrogantste winnen!

Lees ook:
1. Lachen met Louis
2. Bondscoach Louis van Gaal. Het kan niet goed gaan.

2 gedachten over “Moge de arrogantste winnen”

Reacties zijn gesloten.