Respect, maar met een bijsmaak

mark van bommel

Na 21 jaar profvoetbal nam hij in stijl afscheid van de sport. Door twee gele kaarten te pakken in de uitwedstrijd tegen FC Twente ging Mark van Bommel met rood van het veld. Hij protesteerde niet eens, ik denk zelfs dat het een geregisseerd afscheid was. Hij zag de koppen al voor zich, ‘Van Bommel neemt afscheid in stijl’, zoiets.
Hoe herinner ik mij Mark van Bommel? Ik ben bang dat dit toch overwegend als vervelend en irritant zal zijn. Natuurlijk, hij heeft prijzen gewonnen met grote clubs in Europa en speelde de WK finale met het Nederlands Elftal in 2010. Qua prijzenkast is er niks op hem aan te merken en verdient hij niets dan respect.

Maar altijd zal hij achtervolgd worden door een negatief imago. Een beetje het imago van de Duitser van vroeger, Mattheus, Effenberg, Völler. Veel uitdelen, weinig incasseren.

Terwijl de Duitsers momenteel goede sier maken met aanvallend en ook sportief voetbal, liep er in de Eredivisie een Nederlander rond met een Duits karakter. Mark van Bommel doet alles altijd net te overdreven. Als hij een doelpunt maakt juicht hij overdreven. Als hij een tackle te verwerken krijgt rolt hij een keer te vaak door, en als hij een medespeler coacht doet hij dit net te lang en met teveel armgebaren. Als hij vragen krijgt van de pers probeert hij net te gevat te zijn en is zijn gedrag ronduit arrogant. Aan alles zie je dat het niet natuurlijk is. Overdreven.

Bij PSV is dit jaar veel te doen geweest over het karakter van de spelersgroep. Dick Advocaat het veruit het beste materiaal tot zijn beschikking maar slaagde er niet in om met deze spelers kampioen te worden. Ze gingen niet voor elkaar door het vuur. Mark van Bommel keerde terug als de leider maar heeft dit niet waar kunnen maken. Ik kreeg heel sterk de indruk dat de jongere garde niet naar hem wilde luisteren. Dat moet pijnlijk geweest zijn.

Mark van Bommel heeft veel prijzen gewonnen, in de beste teams van de wereld gespeeld en verdient daarom respect. Hij had alleen als nog veel groter de boeken in kunnen gaan als hij zich ook wat beter bewust was geweest van zijn voorbeeldfunctie. Als trainer zal hij wel moeten. Ik ben benieuwd hoe hij zich tegen die tijd profileert.