Voetbal International is puur entertainment

Het is dringen voor de spiegel. Hans föhnt zijn blonde manen en Wilfred smeert brylcream in het haar. Hoe meer, hoe groter de kans dat Johan er wat van zegt en dat is goed voor de kijkcijfers. Rene vertelt al plassend een mop. Hans luistert niet, hij is in gedachten al bij de uitzending. Vanavond wordt mijn avond, denkt-ie. Ik laat me niet meer voor gek zetten door Johan die zegt dat ik óók best een mening mag hebben. Gek word ik ervan. Vanavond draait het om mij. En die akelige Wilfred kan ook een sneer krijgen. Ik ben een succesvol trainer, presentator en ik ben knap. Ik laat me niet als een kleine jongen behandelen.

Ze schuiven aan tafel, nog 4 minuten. Daar komt een norse gestalte de studio binnen. Hij hangt zijn jas op en loopt naar de tafel. Hij groet niemand, waarom zou hij? Hij is hier niet voor de gezelligheid, maar voor het geld en de promotie. Het mannenpubliek klapt als Johan richting tafel loopt. Een VI-collega drukt hem het laatste voetbalnieuws in de hand. Johan knikt naar zijn tafelgenoten. Sukkels. Die wannabe-anchorman, geflopt bij Talpa. Ja, nu is hij weer populair, maar dankzij wie? En ach, Hans. Iedereen weet toch dat hij er zit zodat ik me op hem kan afreageren? Kijkcijfers he. Rene mag ik wel. Doet ook niet zo bijdehand. Wilfred leest de autocue, de show begint.

Drie van de vier zijn eigenlijk enorme eikels. IJdel, aandachtsgeil; ze zitten er voor het geld. Zelfbenoemd showmasters die het kleineren van een tafelgenoot niet zullen laten. Vaak is de sfeer om te snijden. Wat een verschil met Studio Voetbal. Altijd gezellig, nauwelijks ruzie. In een aangename sfeer wordt gezellig het weekend doorgenomen.

Toch kijk ik elke week naar VI en niet naar SV. En hoewel er bij VI 4 mannen zitten die veel verstand hebben van voetbal, kijk ik niet voor hun mening, noch voor het nieuws. Meningen en nieuws kan ik op internet vinden. Nee, ik kijk juist voor de denigrerende opmerkingen, de gespannen sfeer en de boosheid. Wilfred vraagt Hans iets. Hans geeft antwoord en voegt er een emotioneel betoog aan toe. Johan reageert, Hans boos. Johan geniet en geeft Wilfred ook een sneer. Wilfred is scherp en sneert terug. Nu reageert Hans weer. Rene pakt Hans’ arm. “Hansi, Hansi, luister nou”. Er volgt een anekdote en iedereen schaterlacht. Wilfred kondigt de reclame aan, “het gaat lekker”, denkt-ie.

Ik vind ook dat het lekker gaat en pak een biertje. Het succes van VI is de sfeer, gecreëerd door de mix van karakters. Iedereen praat in Nederland over voetbal, de manier waarop bepaalt echter of het leuk is om te volgen. En bij VI hebben ze dat in de gaten. Na minder succesvolle jaren (denk: Barbara Barend) hebben ze in de spiegel gekeken en de juiste karakters gescout. Puur entertainment vind ik het. En ach, niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar het is mijn mening. En dat mag, volgens Johan.

van der Gijp, Genee en Derksen gemoedelijk aan tafel

 

 

Meer lezen over Johan Derksen? Lees zijn boek ‘Voetbal voor volwassenen’.