Wordt Ajax weer Ajax?

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik al een blogje klaar had staan. De titel was: Frank de Boer en de parallel met Van Basten. Beiden begonnen hoopvol en idealistisch. Het 4-3-3 zou weer afgestofd worden en het winnen van de Champions League was verworden tot een formaliteit. Hoe anders liep het onder Van Basten. Met Frank de Boer gaat het dezelfde kant op. Zoiets had ik al op papier staan. Een lekker realistisch en zuur verhaal.

Hoe anders is de situatie nu, met drie weken Frank de Boer aan het roer.

Wel bizar eigenlijk. Nagenoeg dezelfde spelers en technische staf, maar voetballen alsof er 10 jaar tussen zit. Tien jaar waarin er enorm aan het team gesleuteld is en er 7 sterspelers aangekocht zijn. Zelfs het publiek was luidkeels aanwezig. Het waren echter dezelfde spelers en hetzelfde publiek.

Bestaat het schokeffect dan echt? Volgens Jan Everse niet. Ik trek Jan’s mening echter in twijfel. Helemaal na zijn optreden vorige week in Voetbal International waar hij niks toevoegde. Het schokeffect bestaat, en Frank de Boer heeft het nu al bewezen.

Er komt ook maar geen einde aan de goed-nieuws show. Wekelijks komen er nieuwe briljantjes bij de A-selectie die mogen meetrainen. Ebecilio en Ozbiliz (onder Jol gedebuteerd, eerlijk is eerlijk). hebben zelfs al aan het grote werk mogen ruiken. Het ziet er somber uit voor Mido en Tainio. Wordt Ajax dan echt weer Ajax?

Het zou wel wat zijn. Wat als Frank de Boer met Ajax kampioen wordt en ver komt in de Europa League? Dan gaat er een andere theorie onderuit, namelijk die van Johan Cruijff. Dan maakt het namelijk geen barst uit wie het beleid voert en het voor het zeggen heeft bij de club. Of zit het anders, en zal blijken dat de huidige directie het helemaal niet zo slecht doet in Amsterdam? En dat met het aanstellen van Frank de Boer het laatste stukje van de puzzel gevonden is?

Ik weet het allemaal niet. Voetbal is onvoorspelbaar en zeer lastig te analyseren. Laat staan te voorspellen. Ik hoop alleen maar op een vol Leidseplein (of parkeerdek P2, mag ook) en die derde ster op het shirt. Idealisme in plaats van realisme, Frank de Boer versus Martin Jol. Wordt Ajax dan toch echt weer Ajax?

3 gedachten over “Wordt Ajax weer Ajax?”

 1. JA!

  Ajax wordt weer Ajax. We zijn er nog niet, maar dit is al een heel goed begin. Het blijkt wel dat er bij Ajax moeilijk gecommuniceerd wordt. Jol zegt geen buitenspelers te hebben. Frank haalt er al drie bij van de A1. Of de communicatie is dramatisch bij Ajax of Jol is gewoon een lul en heeft geen oog voor talent.

  Blij dat die El Hamlap ook niet speelt. Hij speelde heel slecht. Is geen aanspeelpunt. En als hij zich ook nog groter voelt dan de club dan mag hij ook weg van mij. Ze spelen nu veel beter zonder hem dan met hem.

  Echt veel dingen zijn Jol te verwijten. Hoe verklaar je dat ze nu opeens beter spelen? El Hamdaoui is geen Ajax speler. Dat wist iedereen van tevoren. Goede spits maar geen Ajax speler. Taino??? Waarom?? Mido kan ik m nog enigszins in vinden. Is kopsterk, lang en goed aanspeelpunt. Alleen niet fit. Had dan Pantelic gehouden. Zo veel zaken die niet Ajax zijn. Ajax moet Ajax blijven en niet het clubje van de trainer. Frank de Boer ziet dat wel goed :D.

  Maar goed. Ik ben blij met de huidige ontwikkelingen. Hoop dat ze deze lijn kunnen doortrekken en dat we na 34 wedstrijden bovenaan staan :D.

 2. Hoe het ook zal gaan lopen, ik vind het sowieso een positieve ontwikkeling dat er meer Ajax-gezichten aan het roer zijn (trainer, ledenraad).
  In dat opzicht lijken de beleidsbepalers de zeilen al in de goede richting te hebben gezet. Ajax heeft een té rijke en té belangrijke geschiedenis en daar was de afgelopen jaren weinig van te merken. Ik denk vooral dat Cruijff daar op doelde.
  In mijn optiek blijft voetbal psychologie en wanneer daar op een juiste wijze aan tegemoet wordt gekomen (zoals in dit geval de terugkomst van de Ajax identiteit/filosofie) zal een team sprankelen.

Reacties zijn gesloten.